Menu Utama

  • picasion.com

    AkuEmma

    My photo
    Cuitlah Hati Dengan Cinta

    Tuesday, 18 April 2023

    Spaghetti Mama

     Assalamualaikum 

    Sebenarnya mama nak letak resepi ini lama dah sebab anak remaja mama ada minta resepi ini untuk masak. Mama ingat dah masukkan dalam blog ini tetapi rupanya belum lagi. Jadi mama masukkan resepi di sini ya untuk kegunaan bila perlu untuk masak.

    Bahan-bahan:

    • Bahan-bahan untuk pasta:
      • 1-2 bungkus spaghetti 
      • letak sedikit minyak zaitun 
      • Air untuk rebus

    • Bahan-bahan untuk sos Bolognese:
      • sedikit minyak zaitun
      • 1-2 biji bawang Holland
      • 4 ulas bawang putih
      • 1/2 biji capsicum hijau
      • 1-2 biji karot
      • 2-3 biji hirisan tomato
      • 10 biji cendawan
      • 300 gram daging kisar
      • 3 tin sos Bolognese
      • 1 botol sos pasta mushroom (prego)
      • 1 botol sos pasta traditional (prego)
      • 3-4 sudu besar tomato puree
      • 500g Bebola daging
      • 1 kiub pati daging
      • 2 helai daun bay
      • Sedikit blackpapper
      • Sedikit Italian herbs
      • 1 tin cendawan (potong nipis)
      • sedikit air pasta
      • serbuk parmesan
      • sedikit garam
      • sedikit gula (jika perlu)
      • 1/4 cawan susu full cream

    Cara Penyediaan:

    1. Cara-cara untuk pasta:
      1. Rebus spaghetti dengan sedikit minyak zaitun
      2. Pastikan air yang dimasukkan menutupi keseluruhan spaghetti
      3. Masukkan air kedalam periuk yang besar dan masak air sehingga mendidih.
      4. Masukkan garam secukupnya.
      5. Terus kacau spaghetti supaya spaghetti tidak melekat antara satu sama lain.
      6. Angkat dan simpan air rebusan
      7. Spaghetti dibasuh dengan air biasa dan disejukkan

    1. Cara-cara untuk sos Bolognese:
      1. Masukkan sedikit air rebusan spaghetti untuk mendapat rasa rebusan spaghetti
      2. Potong dadu bawang holland dan carrot 
      3. Cincang halus bawang putih
      4. Hiris kecil nipis capsicum hijau dan cendawan butang putih
      5. Buang biji tengah tomato dan hiris nipis
      6. Panaskan sedikit minyak zaitun
      7. Tumis bawang holland sehingga bawang lembut
      8. Masukkan bawang putih dan daging kisar serta kacau 
      9. Masukkan capsicum dan carrot
      10. Kacau dan teruskan masak sehingga kering air daging
      11. Masukkan sedikit serbuk black pepper dan hirisan tomato serta biarkan ianya masak sehingga lembut 
      12. Masukkan hirisan cendawan dan kazau sehingga cendawan sedikit layu
      13. Kemudian masukkan sos bolognese dan tomato puree
      14. Masukkan sikit italian herbs dan sedikit air pasta dan kacau sebati
      15. Tambah serbuk parmesan,  garam dan sedikit gula
      16. Akhir sekali tambahkan sedikit susu full cream (jika perlu).
      17. Hidangkan dengan spaghetti dan sedikit taburan keju parmesan.

    Selamat mencuba sayang mama

    No comments: