Menu Utama

  • picasion.com

    AkuEmma

    My photo
    Cuitlah Hati Dengan Cinta

    Wednesday, 26 December 2018

    Resepi Ayam Barbeque padu

    AYAM BARBEQUE:

    Bahan-Bahan:


    Ayam potong 8 bahagian


    2 biji bawang putih ditumbuk halus.
    4 sudu besar  cuka beras atau gunakan saja air perahan  lemon.
    5 sudu besar Barbeque sos.
    Gaulkan semua bahan di atas dengan ketulan ayam dan peram sekurang-kurangnya 3 jam.

    Bakar ayam
     
    Resipi “Barbeque Sauce”.

    Bahan-Bahan:


    2 sudu mentega

    1 1/2 sudu tepung gandum
    Sebiji bawang besar (potong dadu)
    Sebiji tomato (potong dadu)
    Seketul kiub ayam Knors
    2 cawan air
    Sedikit kicap pekat
    Sedikit sos cili/sos tomato
    Garam dan gula secukup rasa
    1 sudu lada hitam (tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
    Tepung jagung (jika perlu)


    Cara menyediakan dan memasak:


    • Cairkan mentega dengan api kecil dan masukkan tepung gandum setelah mentega cair.
    • Kacau sehingga perang dan masukkan bawang.
    • Kacau sehingga naik bau wangi dan masukan kiub ayam.
    • Masukkan air,  tambah sos cili.
    • Tambahkan kicap pekat secukup rasa yang sesuai. 
    • Masukkan tomato yang dipotong dadu.
    • Sedikit gula dan garam.
    • Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
    • Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sehingga pekat. Apabila sejuk sos akan lebih likat.
    • Panaskan dalam periuk dan masak dengan api sederhana (medium) selama 30 minit sehingga gula perang cair dan sebati.


    No comments: